Често задавани въпроси, свързани с избора на врати – вътрешни интериорни, външни входни и пожароустойчиви врати.

за Входни/Блиндирани врати

За да монтирате новата блиндирана врата трябва да се направи подходящ отвор. Ако не се изкърти металната каса, новата врата трябва да се монтира в отвора, който остава, т.е. светлата използваема част трябва да бъде намалена с поне 100мм. след монтирането на новата врата. Това е много малък отвор за вход на жилище и поради тази причина няма вариант, в който да се монтира нова входна врата върху старата метална каса.
Не, цените на вратите са без включен монтаж. Монтаж на входна врата в 140 лв.
Да, има, но в много редки случаи, размера на сега действащата Ви врата трябва да съвпадне с размерите на новата входна врата. В подобен случай старата Ви врата трябва да се отваря навътре към жилището, а новата Ви да се отваря навън. Трябва да се съобразите и с размера на старата Ви врата. Новата не бива да е с размер, различен от стария. При подобен монтаж в старата дървена каса се прави „гнездо“ за монтажа на новата каса.
Да, можете да закупите врата без монтаж.
Различните видове врати имат различно заключване. Китайските врати са с 12- точково заключване, т.е. по 2 шипа отгоре и отдолу на крилото и 8 от страната на бравата. Като едната точка е т.нар. нощно заключване, което се контролира само от вътрешната страна. Българските врати са с 2 независими една от друга ключалки, всяка с по 3 шипа. Турските врати също имат 2 независими една от друга ключалки с по 3 шипа плюс нощно заключване, контролирано отвътре, което също така е и с контра резе. Вратите са с допълнителни шипове от страната на пантите, които при затваряне влизат в касата и съответно по този начин дават допълнителна сигурност и опора на вратата.
Да, бравата на входната блиндирана врата може да бъде заменена както със същият, така и с друг патрон.
Не, не предлагаме модели входни врати за апартамент със стъкло. Входни врати със стъкло предлагаме от полския завод Porta Doors, но те са входни за къща.
Когато избирате посоката на отваряне на входната Ви врата има няколко фактора, с които трябва да се съобразите. Ако вратата се отваря навън, тя не трябва да “затваря” останалите врати в съседство или асансьорната врата, не трябва да се блъска в стени или парапети. Определящ фактор може да бъде и ключа за осветлението, за максимално удобство монтирайте вратата така, че бравата да е от страната на ключа за осветление. Разбира се, стига обекта да позволява, избора на посока на отваряне остава изцяло Ваш.
Донякъде от дебелината на крилото зависи надеждността на вратата, както и вашата сигурност. По-дебелите крила са по-трудни за разбиване, също така са по-шумо- и топлоизолиращи. Стандартно дебелината трябва да бъде от 5 до 9 см.
Метални врати са направени от тънка ламарина и имат една брава.
А нашите блиндирани врати са направени задължително от двустранна ламарина с дебелина над 1мм и имат две или повече заключващи системи.
За разлика от касовата брава, при която секретността е в самата брава , то при патронната брава това не е така. При патронната брава същинската сигурност идва от патрона, естествено в комбинация с бравата и външната защита, но патрона е най-видимото и следователно уязвимо място.
Да, може. Достатъчно е да има предварително яснота какво ще бъде нивото на готовия под.
Това са наименования на един и същ вид врата с повишена устойчивост на взлом.
Минималните изисквания за този вид врата е да бъде изградена от метална конструкция, облечена със стоманен лист и окомплектована със заключваща система с повишена сигурност.
За да избегнете недостатъците на поставянето на втора врата в жилището, заложете на покупката и монтирането на висококачествена метална входна врата. За правилен избор прочетете мненията в интернет и се консултирайте с компетентни консултанти.

 

 

 

за Интериорни/Вътрешни врати

Цената на вътрешните врати се определя основно: от цената на модела на крилото, от цената на модела и размера на касата. Практиката ни е показала, че най-често продавани са вратите (комплект крило и каса регулируема) от 280-290 лева за пълен комплект. Тази ценова граница е много добро съотношение като качество/цена.
Цената на монтажа на интериорните врати е различна и е в зависимост от модела на касата или зависи и от това, дали вратата е еднокрила или портална. Като цяло: Монтаж на вътрешна интериорна врата, с каса регулируема права, е 50 лв. Монтаж на вътрешна интериорна врата, с каса луксозна заоблена (NewArcus или Prestige) е 60 лв. Монтаж на двукрила врата х2. Цените са валидни, при монтаж на 2 и повече врати на един адрес. Ако поръчката е само за 1 брой врата, то цената за монтаж е + плюс 10 лева.
Да, поддържат се вътрешни интериорни врати на склад, в град София. Поддържат се на склад във всички размери и цветове, които са посочени в брошурите на страницата ни за интериорните врати. Наличностите се поддържат постоянно и е невъзможно да се изчерпят.
След като клиент поръча при нас, то поръчката му още на следващия работен ден е заявена към съответния завод-производител. Обикновенно една поръчка се произвежда за 30-35 календарни дни. Всяка седмица има транспорт към България (не винаги могат да се натоварят всички произведени поръчки, това го решават спедиторите на производителя, така че някои готови поръчки остават за следващия камион). След това от 3 до 5 дни за пристигане и разтоварване на камиона. В договорите с клиентите на дребно сме фиксирали срок 35 работни дни (месец и половина), реално сме готови за монтаж за около 40-45 календарни дни.
Размерите при вратите на заводите-производители са през 10 сантиметра по хоризонтал (ширина) – тоест, какъвто и да е светлия зидарски отвори във Вашия случай, то е възможно да бъде монтирана заводска врата. Единствено има ограничение във височината – можем да монтираме на максимална височина на зидарския отвор от 208 сантиметра. Обратния случай – по-нисък отвор не е проблем – всички вътрешни врати могат да се подрязват – такива са около 70% от всички случаи.
Без значение, дали сте решили да поръчате врати в наличност или на заявка, то най-добрия вариант за вземане на размери е тогава, когато още ремонта на жилището Ви не е приключил, т.е. – когато „майсторите“ още работят във жилището и за препоръчване когато пода все още не е готов. Размери могат да се вземат и след завършен ремонт, но е добре предварително да са съгласувани донякъде с магазини, които предлагат врати.
Ако сте избрали регулируеми каси с плаващ перваз, то препоръчително е вътрешните врати да се монтират на готов под, след ремонта, тоест отговора на въпроса „Кога се поставят вратите“ е: След приключване на ремонта. След монтажа на този тип каси, обръщане НЕ се налага. Само ако стените са вече боядисани, то добре е да си запазите едно бурканче с боя, защото може да се наложи да се запълни със силикон някъде между стената и касата (особено ако стената е вълнообразно крива), и след това трябва да се боядиса с тънка четка. А ако сте избрали така наречената „щок“ каса – т.е. фиксирана каса с едностранен перваз като опция, то монтажа трябва да се извърши по време на ремонта, защото след това остатъка от зида трябва да се „обръща“.
Да, предлаганите от нас интериорни врати имат 2 години гаранция. Принципно няма какво да се случи с вратите Ви по време на гаранционния период, но дори и след изтичане на 2-те години, все пак ако се наложи – обадете се, и ако има проблем с някоя от вратите Ви, ще бъде отстранен.
В зависимост от външната и вътрешната температура, влажността на стените и т.н… Препоръчваме, ако е в нормално, обитаемо жилище, да оставите „разпънките“ поне за през нощта – на другия ден можете сутринта да ги свалите. Но ако е ново строителство – добре е да престои така поне 18-24 часа, за да може пяната, с която се монтират вратите да стегне.
Да, може. Единият завод предлага така наречените СМОК каси – именно те са предназначени за металните каси на панелните апартаменти. Не се налага къртене на металната каса, като отвора се стеснява минимално с 3,8 см общо.
Заставате от вътрешната страна на вратата (т.е. от към страната на пантите, от страната от към която дърпате крилото КЪМ себе си като отваряте вратата – и от която страна са пантите, такава е вратата – от ляво/лява, от дясно/дясна.
Като неписано правило (всъщност, и взаимствано от дългогодишния опит), вратата трябва да се отваря навътре към стаята, към най-близката перпендикулярна стена. * Внимавайте и съобразете преди началото, или по време на ремонта, посоките на отваряне на вратите Ви и съобразете къде да поставите ключовете за осветлението на стаята и/или контакт, потенциометър…да не попаднат зад отворената врата.
Не е задължително. Можем да предложим вариант, в който старата метална каса ще бъде облечена с новата каса на интериорната врата.

Препоръчително е вратата да се монтира след полагането на подовата настилка, но не е задължително условие. Често, когато се монтира вратата е необходима корекция по отношение на височината на касата и крилото. Тази корекция се прави на място при самия монтаж, а не предварително. За да бъде точна корекцията трябва да се знае какво е точното разстояние от пода до щурца, а ако не е положена подовата настилка има опасност размера да бъде неправилно изчислен.
Да, стъклото може да бъде подменено. Стъклото не е конфигурирано на отделни малки парчета по шарката на вратата, а е цяло и при евентуално счупване това позволява неговата лесна подмяна.
Покритието на интериорните врати е PVC фолио. Това прави вратата влагоустойчива, но не и водоустойчива. Т.е. ако вратата бъде обливана директно с вода има опасност материала да се деформира. Но ако помещението е голямо или в банята има душ-кабина/параван и няма пряк достъп на вода до вратата, няма опасност вратата или касата да се деформират.
Интериорната врата е изработена от 6мм. HDF (Hight Density Fiberboard) плоскости. Това са плоскости с висока плътност,направени от дървесни частици. HDF материалът е листов, произведен от естествени дървесни видове, чрез сухо горещо пресоване. Дървесният материал е премесен с естествена смола и лепило,за да се повиши неговата якост. HDF плоскостите са влагоустойчиви. Всички крила имат рамка от масивна иглолистна дървесина, позволяваща корекция на крилото по отношение на височината.
Правата каса може да покрие зид до 38см., а заоблената каса може да покрие зид до 32см. Ако зидът на Вашата врата е по-широк от гореизброените, моля да се свържете с наш търговски-консултант, за да Ви предложи алтернативен вариант.
Разбира се всяка една каса, която предлагаме може да бъде монтирана щоково. Ако във Вашия дом всички врати са с обли каси, то не върви на санитарни помещения или килери, където няма място за перваз от вътрешната страна да се монтира врата с права каса, заради стиловото разминаване. При този монтаж обаче има малко по-специфично подмазване или обръщане на касата. Касата от вътрешната страна може да бъде засечена с фаянс или стенно покритие и да има интересен объл завършек.
Като фирма с дългогодишен опит в търговията на врати и аксесоари, сме изпробвали различни варианти на дръжки и към този момент сме се убедили, че тези са най-издържливи и качествени. Разбира се, ако Вие желаете, може да си закупите други и да ги подмените.
Монтажната пяна има добра слепваща способност към различни строителни материали като бетон, мазилка, тухли и др., а също така и към дървесината и някои пластмаси. След като пяната се втвърди, касата е толкова здраво монтирана в отвора си, че не е необходимо допълнително укрепване с винтове и дюбели. Този начин на монтиране има и друго съществено предимство. Ако след време се наложи демонтиране на касата, това става лесно и чисто – без къртене на мазилка и тухли, защото пяната лесно се прерязва и отстранява с лист ножовка за метал.
Предлагаме богат избор на плъзгащи врати с механизми. Всяко едно крило от полските заводи Classen и Porta Doors може да бъде поръчано като „плъзгащо“, тоест идва безфалцово, с вкопана дръжка и канал долу. При интериорните врати, предлагани от нас, плъзгащия механизъм се монтира винаги горе, тоест долу по пода няма лайсна.
Да, може да се коригират интериорните врати, съобразено разбира се с размерите на отовора на Вашето помещение.